Actualiteiten

Advocatuur Mediation Overlegscheiding


Nieuw huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2018

Nieuw huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2018
Geplaatst op vrijdag 29 december 2017

Per 1 januari 2018 trouwen echtgenoten automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen, tenzij zij huwelijkse voorwaarden hebben laten opstellen die iets anders bepalen. Dit betekent dat niet alle bezittingen en schulden in de gemeenschap van goederen vallen. Alleen die goederen die voor het sluiten van het huwelijk van de echtgenoten al gezamenlijk eigendom waren en alle goederen die zij apart of samen tijdens het huwelijk hebben verkregen, behoren tot de gemeenschap. Zo ook (gezamenlijke) schulden. Privé goederen of schulden van echtgenoten die al voor het huwelijk bestonden, blijven tijdens en na het huwelijk privé. Goederen die via een erfenis of gift zijn verkregen, blijven uitgezonderd van de gemeenschap.

Echtscheiding

In de situatie dat echtgenoten na de inwerkingtreding van de nieuwe wetgeving getrouwd zijn zonder het opstellen van huwelijkse voorwaarden en besluiten dat zij willen scheiden, dan moet met drie vermogens rekening worden gehouden, namelijk het gemeenschappelijk vermogen en de beide privé vermogens van de echtgenoten. Om hierover afspraken te kunnen maken, is het van belang dat de echtgenoten een goede administratie hebben bijgehouden.

Gevolgen voor de praktijk

Aangezien nu al uit de praktijk blijkt dat echtgenoten vaak niet goed bijhouden wat er bij aanvang van het huwelijk wordt ingebracht en wat zij als erfenissen en schenkingen ontvangen, is de verwachting dat dit nieuwe systeem tot de nodige discussies zal leiden bij een echtscheiding. Partners die gaan trouwen moeten er voor zorgen dat zij goed bijhouden wat zij aan bezittingen en schulden hebben en hun administratie up-to-date houden. Zo is het raadzaam om bijvoorbeeld aparte bankrekeningen aan te houden voor ieders privé vermogen en een overzicht te maken van de goederen die voor en tijdens het huwelijk zijn verkregen.

Voor vragen op het gebied van het familierecht kunt u contact opnemen met Cory van Eerdenburg of Annemarie Broers.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Uw advocaat arbeidsrecht & ontslagrecht in Eindhoven is mr mw. T. de Mos.
Van Eerdenburg De Mos
advocatuur & mediation
Augustijnendreef 2
5611 CS Eindhoven
T: 040 - 82 00 906
F: 040 - 82 00 912Ontwerp en techniek © 2013-2018 Montay Media