Actualiteiten

Advocatuur Mediation Overlegscheiding


Is een geregistreerd partnerschap eenvoudiger om te ontbinden dan een huwelijk?

Is een geregistreerd partnerschap eenvoudiger om te ontbinden dan een huwelijk?
Geplaatst op vrijdag 25 augustus 2017

Naar aanleiding van nieuwe gegevens van het CBS is vandaag (25 augustus 2017) in het ochtendjournaal van de NOS aandacht besteed aan het gegeven dat paren steeds vaker kiezen voor het geregistreerd partnerschap; een kwart meer in 2016 dan een jaar eerder. Volgens de NOS is een geregistreerd partnerschap simpel af te sluiten met een contract op het stadhuis en eenvoudig te ontbinden. Is dat wel zo? In dit artikel wordt het verschil tussen de ontbinding van een geregistreerd partnerschap en de ontbinding van een huwelijk toegelicht.

In 1998 is het geregistreerd partnerschap in Nederland ingevoerd. Juridisch gezien is een geregistreerd partnerschap in Nederland vrijwel gelijk aan een huwelijk. Echter, in het buitenland wordt een geregistreerd partnerschap niet altijd erkend.

Het is juist dat een geregistreerd partnerschap relatief simpel is af te sluiten met een contract op het stadhuis. Dit is echter hetzelfde als bij een huwelijk. Ook een huwelijk is relatief eenvoudig tot stand te brengen. Een belangrijk verschil tussen het geregistreerd partnerschap en een huwelijk is de wijze van ontbinding. Een huwelijk wordt ontbonden doordat de echtscheidingsbeschikking van de rechtbank wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Bij een geregistreerd partnerschap hangt de wijze van ontbinding af van de vraag of de scheidende partijen kinderen hebben en of zij het met elkaar eens zijn. Indien de partijen het met elkaar eens zijn en zij geen kinderen hebben, wordt het geregistreerd partnerschap beëindigd door het opstellen van een overeenkomst tot ontbinding van het partnerschap. In deze overeenkomst komen, net als in een echtscheidingsconvenant, verschillende onderwerpen aan bod, zoals alimentatie, de woning en opgebouwde pensioenaanspraken.

Indien één van de partners het partnerschap wil beëindigen of partijen geen overeenstemming hebben over alle onderwerpen die afspraken behoeven, wordt het partnerschap ontbonden via de rechter. Ook als de partijen minderjarige kinderen hebben, loopt de ontbinding via de rechter. De procedure voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap via de rechter is hetzelfde als bij een echtscheiding.

Nadat er een overeenkomst (zonder rechter) of beschikking (via rechter) is, moet deze ingeschreven worden in de registers van de burgerlijke stand. Deze wordt door de advocaat naar gemeente gestuurd waarin het geregistreerd partnerschap is gesloten of het huwelijk tot stand is gekomen. De advocaat verzoekt de ambtenaar om de ontbinding in te schrijven in de registers van de burgerlijke stand. Op het moment dat de overeenkomst of beschikking is ingeschreven, is het geregistreerd partnerschap of het huwelijk ontbonden.

Voor meer informatie over de ontbinding van een geregistreerd partnerschap of huwelijk kunt u contact opnemen met Cory van Eerdenburg of Annemarie Broers.

Het nieuwsbericht van CBS kunt u hier lezen. 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Je kunt als advocaat ingewikkeld doen over de advocatuur. Bij Van Eerdenburg De Mos advocatuur & mediation doen wij dat niet. Wij houden het graag eenvoudig. En daarin ligt onze kracht.
Van Eerdenburg De Mos
advocatuur & mediation
Augustijnendreef 2
5611 CS Eindhoven
T: 040 - 82 00 906
F: 040 - 82 00 912Ontwerp en techniek © 2013-2018 Montay Media