Actualiteiten

Advocatuur Mediation Overlegscheiding


Gescheiden en met de kinderen op vakantie, waar moet u allemaal aan denken?

Gescheiden en met de kinderen op vakantie, waar moet u allemaal aan denken?
Geplaatst op vrijdag 30 juni 2017

De zomervakantie is in aantocht en veel mensen hebben een vakantie op de planning staan. Zo ook gescheiden ouders die graag met hun kinderen op vakantie naar het buitenland willen. Waar moet u in deze situatie rekening mee houden? U leest het in deze bijdrage.


Paspoort of identiteitskaart
Voor alle kinderen geldt dat zij een geldig paspoort of identiteitskaart moeten hebben om naar het buitenland te kunnen reizen. Dit geldt voor kinderen van alle leeftijden en ook voor alle bestemmingen. Een paspoort is in alle landen een geldig reisdocument, voor sommige landen volstaat een identiteitskaart.

Toestemmingsformulier
Indien er sprake is van gezamenlijk gezag, dient de achterblijvende ouder toestemming te geven voor de reis naar het buitenland. De Koninklijke Marechaussee kan zowel op het vliegveld als bij grensovergangen naar België en Duitsland controleren of u toestemming heeft van de andere met gezag belaste ouder om met uw kind naar het buitenland te reizen. Voor deze toestemming heeft de Rijksoverheid een formulier beschikbaar; het “Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland”. Onderaan dit blog vindt u een link naar dit formulier. Dit formulier dient per minderjarige ingevuld te worden. Daarnaast dienen verschillende bijlagen bijgevoegd te worden, waaronder een kopie van het paspoort of de identiteitskaart van de andere met het gezag belaste ouder, een recent uittreksel BRP en/of afschrift geboorteakte van de minderjarige en een recent uittreksel van het gezagsregister. Deze stukken kunt u opvragen bij de gemeente. Indien u beschikt over een uitspraak met betrekking tot gezag en omgang bijvoegen en een ouderschapsplan, kunt u hier ook kopieën van bijvoegen.

Wat als de andere ouder geen toestemming geeft?
Indien uw ex-partner weigert mee te werken aan het invullen van het benodigde formulier, loopt u een groot risico tijdens uw reis. In dat geval kunt u contact met ons opnemen. Wij kunnen u dan adviseren en eventueel contact opnemen met uw ex-partner om te bezien of hij of zij alsnog medewerking wil verlenen. In het uiterste geval kan een advocaat de rechtbank verzoeken om vervangende toestemming te verlenen.

Indien u vragen heeft met betrekking tot het familierecht kunt u contact opnemen met Cory van Eerdenburg of Annemarie Broers.

Ga naar de website bij dit artikel: http://bit.ly/1NGiRel

Terug naar het nieuwsoverzicht

Specialisten in Sportrecht en sponsoring.
Van Eerdenburg De Mos
advocatuur & mediation
Augustijnendreef 2
5611 CS Eindhoven
T: 040 - 82 00 906
F: 040 - 82 00 912Ontwerp en techniek © 2013-2018 Montay Media