Actualiteiten

Advocatuur Mediation Overlegscheiding


Recht op vrije advocaatkeuze bij een procedure!

Recht op vrije advocaatkeuze bij een procedure!
Geplaatst op maandag 6 februari 2017

Rechtsbijstandsverzekeraars hebben tegenwoordig de wettelijke verplichting om hun verzekerden het recht op een vrije advocaatkeuze aan te bieden als er een procedure gevoerd moet worden. Als verzekerde heeft u in dit geval recht op kosteloze rechtsbijstand van een advocaat naar keuze. Dit recht heeft u niet alleen bij een procedure waarbij een verplichte procesvertegenwoordiging geldt, maar bij iedere procedure. Dus ook bij zaken bij de kantonrechter, de bestuursrechter of het UWV kunt u zelf uw eigen advocaat kiezen.

Verzekeraars mogen in hun polisvoorwaarden weliswaar zelf bepalen op welk moment een procedure gevoerd zal worden, maar het staat de verzekerden vervolgens vrij om te kiezen wie deze procedure voor hen gaat voeren. De kosten van de advocaat naar keuze moeten door de verzekeraar worden betaald, zonder dat de verzekeraar beperkingen stelt aan het uurtarief van de advocaat. Wel mag de verzekeraar een kostenmaximum per zaak hanteren.

Indien u er met uw verzekeraar niet uitkomt op welk moment een procedure gevoerd kan worden, dan kunt u een beroep doen op de geschillencommissie. Dit is een wettelijk vastgelegde regeling die de mogelijkheid biedt om een bindend advies (of second opinion) bij een externe advocaat naar keuze te verzoeken. Indien de advocaat uw standpunt volgt en van mening is dat er een procedure kan worden gestart, dan is het afhankelijk van de polisvoorwaarden van uw verzekeraar of de advocaat die het bindend advies heeft uitgebracht ook de procedure voor u mag voeren. De rechtsbijstandsverzekeraar kan in de polisvoorwaarden ook opnemen dat in verband met de onafhankelijkheid een andere advocaat naar keuze moet worden ingeschakeld die de procedure voor u voert. Houdt hier rekening mee indien u een beroep doet op de geschillenregeling.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Zoekt u een erkend NMI Register Mediator uit Eindhoven voor uw echtscheiding of geschil? Bij ons bent u aan het goede adres. Neem contact op met ons.
Van Eerdenburg De Mos
advocatuur & mediation
Augustijnendreef 2
5611 CS Eindhoven
T: 040 - 82 00 906
F: 040 - 82 00 912Ontwerp en techniek © 2013-2018 Montay Media