Actualiteiten

Advocatuur Mediation Overlegscheiding


Trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden?

Trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden?
Geplaatst op vrijdag 9 december 2016

Jaarlijks stappen ruim 60.000 mensen in het huwelijksbootje. Hierbij moeten zij de keuze maken of zij in gemeenschap van goederen trouwen of op huwelijkse voorwaarden. Als het aan de Tweede Kamer ligt, wijzigt het huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2017. Deze wijziging is van invloed op de keuze die aanstaande echtgenoten moeten maken.

Wetgeving

Op grond van de huidige wetgeving trouwt u automatisch in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van de echtgenoten tot de huwelijksgemeenschap gaan behoren. Beide echtgenoten hebben recht op de helft hiervan. Een uitzondering hierop zijn de goederen waarvan bij testament of bij gift is bepaald dat deze niet in een gemeenschap van goederen zullen vallen. Indien u niet in gemeenschap van goederen wilt trouwen, moet u naar een notaris gaan om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen.

Nieuwe wetgeving

Momenteel is er een wetsvoorstel aanhangig voor een nieuwe wet ten aanzien van de gemeenschap van goederen. Deze nieuwe wet treedt in beginsel per 1 januari 2017 in werking. Op grond van de nieuwe wetgeving trouwen echtgenoten automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen, tenzij zij huwelijkse voorwaarden hebben laten opstellen die iets anders bepalen. Dit betekent dat niet alle bezittingen en schulden in de gemeenschap van goederen vallen. Alleen die goederen die voor het sluiten van het huwelijk van de echtgenoten al gezamenlijk eigendom waren en alle goederen die zij apart of samen tijdens het huwelijk hebben verkregen, behoren tot de gemeenschap. Zo ook (gezamenlijke) schulden. Privé goederen of schulden van echtgenoten die er al voor het huwelijk waren, blijven tijdens en na het huwelijk privé. Goederen die via een erfenis of gift zijn verkregen, blijven uitgezonderd van de gemeenschap.

Echtscheiding

In de situatie dat echtgenoten getrouwd zijn zonder huwelijkse voorwaarden en besluiten dat zij willen scheiden, dan moet na 1 januari 2017 met drie vermogens rekening worden gehouden, namelijk het gemeenschappelijk vermogen en de beide privé vermogens van de echtgenoten. Om hierover afspraken te kunnen maken, is het van belang dat de echtgenoten een goede administratie hebben bijgehouden.  

Aangezien nu al uit de praktijk blijkt dat echtgenoten vaak niet goed bijhouden wat er bij aanvang van het huwelijk wordt ingebracht en wat zij als erfenissen en schenkingen ontvangen, is de verwachting dat dit nieuwe systeem tot de nodige discussies zal leiden bij een echtscheiding. Partners die gaan trouwen moeten er voor zorgen dat zij goed bijhouden wat zij aan bezittingen en schulden hebben en hun administratie up-to-date houden. U kunt bijvoorbeeld aparte bankrekeningen aanhouden voor ieders privé vermogen en een overzicht maken van de goederen die voor en tijdens het huwelijk zijn verkregen.

Trouwplannen

Mocht u trouwplannen hebben, dan moet u er zich bewust van zijn dat de wetgeving op dit punt hoogstwaarschijnlijk op zeer korte termijn gaat veranderen. Het is raadzaam om samen met uw partner te bespreken of u het nieuwe wettelijke systeem wenst of dat u huwelijkse voorwaarden wilt opstellen en welke gevolgen dit in uw geval heeft bij een eventuele echtscheiding. 

Voor vragen op het gebied van het familierecht kunt u contact opnemen met Cory van Eerdenburg of Annemarie Broers.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Betrouwbaar en betaalbaar. Experts in het ondernemingsrecht.
Van Eerdenburg De Mos
advocatuur & mediation
Augustijnendreef 2
5611 CS Eindhoven
T: 040 - 82 00 906
F: 040 - 82 00 912Ontwerp en techniek © 2013-2018 Montay Media