Actualiteiten

Advocatuur Mediation Overlegscheiding


Levert het niet terugsturen van de schoolfoto een betalingsverplichting op voor de ouders?

Levert het niet terugsturen van de schoolfoto een betalingsverplichting op voor de ouders?
Geplaatst op vrijdag 23 september 2016

Het is september en de scholen zijn weer begonnen. Grote kans dat uw kinderen ook dit jaar weer op de schoolfoto wordt gezet. Veel fotografen werken met dezelfde handelswijze waarbij de kinderen de foto’s mee naar huis krijgen en de ouders dan kunnen beoordelen of zij de foto’s willen aanschaffen. Maar wat nu als u de foto’s niet wenst aan te schaffen, maar deze niet voor de gestelde datum heeft geretourneerd. Levert dit dan een betalingsverplichting op? Over deze vraag heeft de Rechtbank Overijssel zich recent gebogen.

Feiten
De schoolfotograaf, eiser in deze zaak, heeft schoolfoto’s gemaakt van de minderjarige dochter van gedaagden. De ouders hebben deze foto’s ontvangen vergezeld van een machtigingsformulier, een bestelformulier en een retourenvelop. Uit de informatie blijkt dat indien de ouders de foto’s niet willen hebben, zij deze binnen 10 dagen kosteloos kunnen terugsturen. Indien de foto’s niet worden teruggestuurd, dient er een bedrag van € 16,50 te worden betaald.

Standpunten
De ouders hebben aangevoerd dat sprake is van een ongevraagde toezending van de foto’s en dat zij om deze reden de foto’s mogen houden zonder hiervoor te betalen. De fotograaf stelt zich op het standpunt dat er een koopovereenkomst tot stand is gekomen, omdat de ouders de foto’s niet binnen 10 dagen hebben teruggestuurd aan de fotograaf.

Oordeel van de rechter
De rechter is van oordeel dat het versturen van de foto’s gekwalificeerd moet worden als een ongevraagde levering. Op grond van artikel 7:7 lid 2 BW ontstaat er voor een consument geen verplichting tot betaling bij een ongevraagde levering. Het uitblijven van een reactie van de ouders wordt niet als een aanvaarding aangemerkt. In de situatie dat een zaak ongevraagd wordt geleverd, dan is de consument bevoegd de zaak om niet (zonder betaling) te behouden. Hierdoor is er ook geen sprake van ongerechtvaardigde verrijking of onverschuldigde betaling. Op grond van het voorgaande wijst de rechter de vordering van de schoolfotograaf af.

Indien u naar aanleiding van bovenstaand artikel vragen heeft, kunt u contact opnemen met ons kantoor. 

Ga naar de website bij dit artikel: http://bit.ly/2ctlOEf

Terug naar het nieuwsoverzicht

VEDM biedt u juridische expertise op groot aantal rechtsgebieden.
Van Eerdenburg De Mos
advocatuur & mediation
Augustijnendreef 2
5611 CS Eindhoven
T: 040 - 82 00 906
F: 040 - 82 00 912Ontwerp en techniek © 2013-2018 Montay Media